Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

ΧΑΜΟΜΗΛI: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΜΗΛΟΥ;



Η Γη μας παρέχει απλόχερα, μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία φυτών και βοτάνων, των οποίων η αξιοποίηση μπορεί να βοηθήσει, στην βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου γενικότερα.

Ένα από αυτά τα εξαιρετικά φυτά, είναι και το γνωστό σε όλους μας, χαμομήλι, με το ασπροκίτρινο άνθος του που μοιάζει με μικρή μαργαρίτα. Το χαμομήλι πήρε το όνομά του, από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρθηκε στις ευεργετικές του ιδιότητες ήταν ο Ιπποκράτης. Μάλιστα, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη και όλοι γνώριζαν τις πλούσιες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Σήμερα, ουσίες του χαμόμηλου βρίσκονται σε πολλά καλλυντικά, ακόμα και σε φάρμακα. Όμως, ένα γνήσιο φυσικό αφέψημα από χαμομήλι, μόνο θετικά μπορεί να αποφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού λειτουργεί ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, επαληθεύουν ότι τα συστατικά του ανακουφίζουν τον πόνο και επουλώνουν τις πληγές. Διεγείρει την κυκλοφορία, φέρνει στις λεχώνες άφθονο γάλα και μάλιστα σε μικρές ποσότητες είναι εξαιρετικό για την οδοντοφυΐα των βρεφών. Το χαμομήλι επίσης, είναι αντιφλεγμονώδες και ισχυρό αντισπασμωδικό. Χαλαρώνει από την ένταση, το άγχος, τους πόνους των μυών, τις κράμπες και ανακουφίζει από τα αναπνευστικά προβλήματα, τα κρυολογήματα, το βήχα, και τους πόνους της περιόδου.

Υπάρχει και συνέχεια…Όσοι αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, πιείτε ένα ρόφημα από χαμομήλι, αφού το βότανο αυτό είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση των πόνων, της δυσπεψίας, των εντερικών αερίων, της γαστρίτιδας, του τυμπανισμού και των κολικών. Ακόμη θα σας κάνει καλό, αν υποφέρετε από έλκος του πεπτικού συστήματος, από φουσκώματα και καούρες.

Είναι φάρμακο αντισηπτικό, καταπραϋντικό και ηρεμιστικό. Αναφέρεται ότι βοηθάει σε περιπτώσεις με προβλήματα αϋπνίας, σε στοματικές φλεγμονές, σε δερματικούς ερεθισμούς, σε περιπτώσεις ακμής, κνησμού και αλλεργιών. Είναι διουρητικό, προλαμβάνει τον εμετό και μειώνει τον πυρετό. Με το αφέψημά του, μπορείτε εξωτερικά να κάνετε κομπρέσες, καθώς και οφθαλμικές πλύσεις, αφού είναι κατάλληλο για την απολύμανση από εξωτερικούς ερεθισμούς.

Τέλος, δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις διάρροιας, πόνου στο αυτί, ουρικής αρθρίτιδας, ισχιαλγίας, ηλιακών εγκαυμάτων, πονόδοντου, κατακράτησης υγρών, κολπικών μολύνσεων, κολικών, κιρσών, εκζεμάτων, άσθματος, ακόμα και ουλίτιδας!


ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ!

Σίγουρα, καλό είναι πάντα να υπάρχει μέτρο και πάνω από όλα προσοχή! Η υπερβολική χρήση, ίσως να προκαλέσει παρενέργειες.

Δεν συνίσταται σε ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή παίρνουν σίδηρο, αφού το χαμόμηλο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Επισημαίνεται ακόμα, ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι, για αυτό καλό θα ήταν να το αποφεύγουν. Σημειώνουμε επίσης, ότι το χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, και για το λόγο αυτό ασθενείς που τους χορηγούνται αντιπηκτικά, υπνωτικά ή και ηρεμιστικά φάρμακα, πρέπει πρώτα να ενημερώσουν το γιατρό που τους παρακολουθεί, προτού καταναλώσουν οποιαδήποτε ποσότητα ροφήματος χαμόμηλου.

Μην ξεχνάτε ότι ένας κακός συνδυασμός, μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: